Erilaiset koulutukset

Ammatillinen perustutkinto

Ammatillinen perustutkinto tarkoittaa, että sinä opiskelet koko ammatin. Perustutkintoon kuuluu usein monta isoa testiä. Testin nimi on näyttötutkinto. Näyttötutkinnossa sinä näytät opettajalle, että osaat oman ammatin. Kun olet tehnyt kaikki näytöt, sinä olet valmis.

Jos opiskelet aikuisena, koulutus kestää esimerkiksi 2 vuotta. Sinä opiskelet koulussa ja olet myös paljon harjoittelussa työpaikalla.

Perustutkinto maksaa normaalisti 58 €, joskus tulee lisää maksuja. Voi olla, että sinun pitää myös ostaa työkaluja tai vaatteita itse.Osatutkinto

Osatutkinto tarkoittaa, että sinä et opiskele koko perustutkintoa. Sinä teet vain yhden tai kaksi näyttötutkintoa ja menet sitten töihin. Sitten sinä voit olla työssä apulainen, esimerkiksi hoiva-avustaja tai ravintola-apulainen.

Jos sinä opiskelet osatutkinnon, koulutus on lyhyempi, esimerkiksi puoli vuotta tai yksi vuosi. Osatutkinto maksaa normaalisti 58 €, joskus tulee lisää maksuja. Voi olla, että sinun pitää myös ostaa työkaluja tai vaatteita itse.

Ammatillinen täydennyskoulutus

Ammatillinen täydennyskoulutus tarkoittaa sitä, että sinä teet lyhyen kurssin. Täydennyskoulutuksen jälkeen sinä saat usein kortin tai sertifikaatin.

Tavallisia täydennyskoulutuksia ovat esimerkiksi:

  1. Hygieniapassi
  2. Tulityökortti
  3. Työturvallisuuskortti
  4. Trukkikortti
  5. Sähkötyöturvallisuuskortti

Täydennyskoulutus maksaa esimerkiksi 100-200 €.

Työvoimapoliittinen koulutus

Työvoimapoliittinen koulutus on sinulle, jos olet työtön ja TE-toimiston asiakas. Työvoimapoliittinen koulutus on usein osatutkinto tai täydennyskoulutus, mutta se voi olla myös kielikurssi.

Työvoimakoulutuksen aikana sinä saat työttömyysrahaa, ja kurssi on ilmainen.

Valma-kurssi

Valma-kurssi tarkoittaa valmentavaa koulutusta. Valmalla sinä voit oppia suomea, englantia, ruotsia, matematiikkaa ja muita aineita. Valman jälkeen sinä voit mennä opiskelemaan ammattikouluun perustutkintoa tai osatutkintoa. Myös lukiota varten on oma valmistava koulutus.

Valma kestää usein puoli vuotta tai vuoden. Valmentava koulutus ei maksa mitään. Lisäksi sinä saat ilmaisen lounaan.

Täydennyskoulutus korkeakoulussa

Jos sinä opiskelit ulkomailla korkeakoulussa, sinun pitää joskus opiskella Suomessa vähän lisää, että voit tehdä oman ammatin työtä. Silloin sinun pitää opiskella suomalaisessa korkeakoulussa täydennyskoulutus. Korkeakoulu voi olla ammattikorkeakoulu tai yliopisto. Yleensä sinun pitää hakea ensin tutkinnon tunnustamista Opetushallituksesta tai Valvirasta.

Kansanopistokoulutus

Kansanopistossa sinä voit opiskella suomen tai ruotsin kieltä ja myös muita aineita. Normaalisti kansanopistossa sinä et opiskele ammattia.

Kansanopistokoulutus maksaa jonkin verran. Sinä voit myös asua kansanopistossa, jos haluat.

Luku- ja kirjoitustaidon koulutus

Luku- ja kirjoitustaidon koulutuksessa opiskelijat oppivat lukemaan ja kirjoittamaan suomen kieltä.

Koulutus kestää noin vuoden.

Koulutuksen jälkeen opiskelija voi mennä esimerkiksi kotoutumiskoulutukseen tai aikuisten perusopetukseen, tai töihin.

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus sopii maahanmuuttajalle, joka haluaa saada peruskoulun päättötodistuksen. Perusopetus sopii sinulle, jos osaat suomea vähän.

Perusopetuksessa voit oppia erilaisia aineita: suomi, ruotsi, englanti, matematiikka, historia, biologia. Perusopetuksen pituus riippuu opiskelijasta. Yksi opiskelija on valmis yhdessä vuodessa, toinen voi opiskella vaikka 2,5 vuotta.